Franchise Açarken Maliyetler Nelerdir ?
Franchise Açarken Hangi Maliyetlerle Karşılaşırsınız ?
Franchise açmaya karar vermiş bir yatırımcının aklından geçen ilk soru, “ben bu iş için ne kadar harcayacağım” olacaktır. Tabi bu sorunun cevabı o kadar da basit olmayacaktır. Çünkü bir franchise açarken öngörülen harcamaların dışında planda olmayan, süreç içerisinde, karşılaşabileceğiniz masraflar da çıkacaktır.
Şimdi sırasıyla bu masraflara bir göz atalım.
İlk olarak hayalini kurduğunuz projenin ,daha önce başkaları tarafından yapılmış ve başarılı bir şekilde hayata geçirilerek büyütülmüş, bu süreçte çeşitli reklam, iş geliştirme, emek vb masraflar yapmış Franchisor’ a ödenecek İSİM HAKKI BEDELİ (franchise bedeli) dediğimiz maliyetle karşılaşacaksınız. Bu bedel bazı markalarda 5.000 dolar, bazı markalarda 1.000.000 dolar da olacaktır. Bu bedel ödenmeden bir franchise şirketi ile anlaşma yapmanız günümüz şartlarında çok az firma ile gerçekleşmektedir. Bu bedel imza aşamasında nakit olarak tahsil edilecektir.
İkinci aşama dükkan maliyeti. Eğer kendi mülkünüzde iş kurmayacaksanız karşılaşacağınız en büyük giderlerden biri dükkana ilk giriş için ödenecek olan bir kaç aylık peşin kira, depozito ve gayrimenkul danışmanına ödenecek bedel olacaktır. İşin bu aşamasında bütün pazarlık yapabilme kabiliyetinizi kullanmanız gerekir, zira yıllar boyu çalıştıracağınız işyerine ne kadar uygun fiyatla girerseniz ilerleyen dönemde maliyetleriniz o kadar az olacaktır.
Dükkan kirasında yapılan anlaşmadan sonraki aşamada dükkan için yapılacak inşaat maliyeti ile karşılaşacaksınız. Eletrik tesisatı, su tesisatı , yer döşemesi, tavan alçıpan işleri, duvar işleri, yangın tesisatı, boya, vb. olacaktır.
Bu aşamadanda geçtikten sonra franchise aldığınız markanın konseptine uygun bir mimari tasarımı dükkanınıza uygulamanız gerekmektedir. Günümüzde kendi mimari tasarımı dışında projeye onay veren hiçbir marka yoktur.
Mimari tasarım tamamlandıktan sonra konseptte satılacak ürünlerin nasıl üretileceği ve nasıl sergileneceği ile ilgili olan malzemelerin teminine sıra gelecektir. Bunların başında eğer bir gıda işi yapacaksanız mutfak ekipmanları ve teşhir dolapları gelmektedir. Eğer mağazacılık yapacaksanız da raf sistenleri, vitrin ve depo, vb. olacaktır.
Bir diğer maliyet ise satılacak ürünlerin maliyetidir, bu ürünler eğer bir mağaza açıyorsanız genel harcamanızın yüzde 70 ine kadar tutabilir. Ancak bir gıda işletmesi açıyorsanız birkaç haftalık malzeme size yeterli olacaktır ki bu da yüzde 5 civarında tutacaktır.
Tabela, iç görseller, reklam broşürleri, kasa sistemleri, kamera, ses sistemleri, gibi masrafları da unutmamak gerekir.
Bu masrafları yaptıktan sonra (tabi arada hesaba katmadığınız masraflar mutlaka çıkacaktır) dükkanınızı faaliyete geçirebilirsiniz. Açılış töreni masrafları dışında kalan, muhasebe, vergi kaydı ve mutlaka sigorta için yapacağınız masraflar ise sizinle birlikte dükkanınızın açık olduğu yıllar boyunca gelecek olan genel masraflardır.
KORALTAY ACER
FRANCHİSE DANIŞMANI
0553 333 33 83